четвер, 1 жовтня 2020 р.

 

11 мотивувальних звичок для підлітків

Багато речей робимо за звичкою, не замислюючись, і мотивація для цього не потрібна. Такий автоматизм поведінки дає змогу нам не надто напружуватися там, де цілком можна обійтися без цього. Звичка – це потужний нейронний ланцюжок, такий собі причинно-наслідковий зв'язок.

Тому для профілактики депресії важливо своєчасно сформувати «правильні» звички, які стануть захисним провідником для підлітка. Для того щоб зрушити з мертвої точки, існує дуже простий і дієвий спосіб, який полягає в тому, що за 21 день звичка формується і за 40 днів зміцнюється та стає сталою. Отже саме час розказати підліткам про корисні звички та надати можливість увести їх у буденне життя.

1.      Розкажіть про переваги регулярних фізичних вправ і рекомендуйте розглянути нагоду дотримання структурної та контрольованої програми вправ, активного відпочинку.

2.      Запропонуйте поради щодо важливості  й переваг збалансованого харчування.

3.      Навчайте виробляти корисні звичкі, які сприятимуть формуванню гігієни сну.

4.      Давайте завдання згадувати щасливі миті. Запропонуйте перед сном згадати одну щасливу мить і записати її в щоденник або просто подумати про неї.

5.      Навчайте правильно дихати, коли вони відчувають стрес і тривогу. Якщо глибоко вдихнути повітря, а потім видихнути, можна заспокоїти соматичну нервову систему й знизити стрес.

6.      Складіть список людей, з якими підліток може поговорити, сходити в кіно, переписуватись в соціальних мережах. Або перелік місць, де можна знайти нових друзів.

7.      Порадьте батькам підлітка або їм самим обійматися з людьми, які їм приємні. Тривалі обійми сприяють виробленню гормону окситоцину, який знижує тривожність.

8.      Навчіть їх усміхатися. Усмішка – потужний інструмент. Навіть якщо не смішно або тяжко, просто підійміть кутики губ догори або скажіть кілька разів «ха-ха».

9.      Складіть список справ, які колись тішили підлітка, навіть якщо зараз ця діяльність не приносить такого задоволення, домовтеся по черзі робити щось їз цього списку.

10. Навчіть приймати рішення «За», а не «Проти». Концентрація на ймовірних негативних наслідках ускладнює прийняття рішень і підвищує стрес. Позитивне мислення краще працює на зміну поведінки.

11. Поставте досяжні цілі. Складіть список справ, які повинен зробити підліток, але покроковий і досяжний.

 

 

Практичний психолог                    А.М.Порубана

Немає коментарів:

Дописати коментар